Alüminyum radyatörler her geçen kullanımı artan, verimli ve dekoratif özellikler taşıyan ısıtma ürünleridir. Dekoratif özellikleri nedeniyle alüminyum radyatörler çok farklı boyut ve şekillerde üretilebilirler. Bununla birlikte benzer görevi icra eden ısıtma sistemi ve sıradan radyatörlerden belli farkları vardır. Bu farkları 10 madde de sıralayalım:
Dayanıklı olması:
Alüminyum radyatörlerin hammaddesi olan alüminyum malzemesi; korozyona yüksek dayanım göstermektedir. Su içerisindeki çözünmüş oksijenden etkilenmemektedir.
Isıyı etkin yayması:
Panel radyatörlerde su yüzeyde dolaştığından ısı yüzeyden radyasyon yada ışıma yolu ile transfer olur. Evimizde radyatörlerin önüne konulan koltuk, masa gibi cisimler radyasyon enerjisini emdiğinden ısı kaybı olmaktadır. Alüminyum radyatörlerde ise Konveksiyon yoluyla ısı transferi olmaktadır. Isı alüminyum yüzeyden havaya geçmekte ve ısınan hava yükselerek soğuk havanın yerini almaktadır. Oda içerisinde sıcak hava bu şekilde dolaşarak ortamı ısıtmaktadır.
Su kullanımı:
Alüminyum Radyatörler yüksek verimde ısı transferine uygun şekilde tasarlanmıştır. 1000 Kcal/h ısı için 0,64 litre su kullanmaktadır. Bu değer ışığında en az su ihtiyacı gösteren üründür diyebiliriz. Bu da size ortalama yüzde 30 civarında tasarruf sağlar.
Isınma:
Alüminyum ısıl iletkenliği demir ve çeliğe göre üç kat fazladır. ısıtma sistemlerinde kullanılan en verimli metaldir. Bu sebeple daha çabuk ısınır ve daha çabuk soğur. İstenildiğinde ısınmaya, kullanılmadığında soğumaya daha uygundur.
Montaj:
Hafif ve kolay taşınabilir olmasından dolayı sizi ek masraflardan ve montaj zorluklarından kurtarır. Standarttan büyük boyutlarda petekler bile rahatlıkla tek kişi tarafından taşınabilir. İnce yapıları dolayısıyla aracınızla taşımaya uygundur.
Tasarım:
İnce tasarıma sahip olmaları dolayısıyla evde yer kaplamaz, boyamaya elverişli olması dolayısıyla dekoratif görüntü sağlar. Elektrostatik toz boya tekniği ile boyanmasından dolayı renk atmaz.
Güvenlik:
Alüminyum radyatörler, panel ve döküm radyatörler gibi suyu dış yüzeylerinde dolaştırmazlar. İç kısımlarında bulunan borular vasıtasıyla ısınmayı sağladıkları için kanatları sıcak olmaz. Bu da küçük çocukların teması açısından güvenli olmasını sağlar.
Test aşaması:
Alüminyum radyatörler, panel radyatörlere göre daha yüksek ısı ve basınç altında test edilmektedir.
Kullanım ömrü:
Ortalama 20 yıl olarak değerlendirilebilecek kullanım ömrü; panel radyatörlere göre yüksek, kullanım ömrü 50 yıla yaklaşan döküm radyatörlere göre düşüktür.
Malzeme kalitesi:
Alüminyum radyatörlerin hammaddesi alüminyumdur. Kullanışlı, çevreci ve dayanıklı bir malzemedir. Ayrıca, Tetrad® alüminyum radyatörlerde kesilen profiller birbirlerine kaynaksız olarak geçmeli sistem ile monte edilmektedir. Bu işlem sonucunda hassas sızdırmazlık değerlerine ulaşılmakta ve kaynak işlemi esnasındaki kalite sorunları engellenmektedir.
Son olarak; Alüminyum radyatör seçerken kullanılan malzeme kalitesinin de farklılık gösterebildiği, malzeme kalitesinin dayanıklılık, verim ve bakım sürelerini direkt etkilediği unutulmamalıdır. Her alanda olduğu gibi; arkasında marka güvencesi olmayan, ucuz diye pazarlanan ürünlere karşı dikkatli olunmalıdır.