“Peteklerden çıkan ısı yükselerek; pencereden gelen soğuk havayı engeller ve bir nevi odaya yayılmasının önüne geçer. Böylece sıcak hava odanızda yayılırken; soğuk havanın oda içerisinde yayılması önlenmiş olur.”
Petekler neden çoğu evde odanın diğer tarafına değil de pencerelerin altına yerleştiriliyor? Evet siz de pek çok kişi gibi bu sorunun cevabını merak ediyor olabilirsiniz.
Geçmişte, bir peteğin konumunun yalıtımla ya da yalıtım eksikliğiyle çok fazla ilişkisi vardı. Pencereler, geleneksel olarak bir yapıda en kötü yalıtımlı yüzeylerdir. Bir tuğla duvar, yalıtım tabakası olmasa bile bir miktar koruma sağlarken; tek camın yalıtım değeri çok düşüktür. Bu, tek bir camlı pencerenin yanında soğuk dış havayı hissedeceğiniz anlamına gelir. Soğuk bir bölme sadece oda sıcaklığını düşürmekle kalmaz, aynı zamanda vücudunuz için de son derece rahatsız edicidir.
Yakın geçmişe kadar; bu soğuk havayla mücadele etmek ve odayı rahatça sıcak tutmak için, petekler bir pencerenin altına yerleştirildi. Peteklerin yükselen ısısı sizi soğuk havadan koruyan bir tür sıcak hava perdesi oluşturur. Buna “sıcak hava kalkanı” da diyebiliriz.
Peteklerden çıkan ısı yükselerek; pencereden gelen soğuk havayı engeller ve bir nevi odaya yayılmasının önüne geçer. Böylece sıcak hava odanızda yayılırken; soğuk havanın oda içerisinde yayılması önlenmiş olur.
Petekleri Hala Pencere Altına Yerleştirmeli miyiz?
Bu uygulama hala mantıklı mı? Aslında cevap evinize bağlı. Şöyle ki;
Eski ve kötü yalıtılmış evlerde, nüfuz eden soğukla mücadele etmek için pencerenin altında petek koymak gereklidir. Ancak, bu enerji yoğun bir çözümdür. Enerji masraflarınızı artıracaktır. Çünkü kötü yalıtım tasarrufun en büyük düşmanıdır. Evi iyice yalıtmak ve çift (veya üçlü) cam takmak daha iyidir.
İyi yalıtılmış evlerde – yani son onbeş-yirmi yılda inşa edilen tüm evleri dahil edebiliriz -peteklerinizi istediğiniz yere yerleştirebilirsiniz. Yalıtımlı camlar sayesinde artık o sıcak hava perdesini yaratmanıza gerek yok. Petekler, odanın diğer tarafında da aynı derecede etkilidir. Bu nedenle, giderek daha fazla insan, peteklerin yerini daha çok estetik hususlara bağlı olarak ayarlıyor.
Peki Peteklerimizi Nereye Koyalım ?
Peteklerinizi artık özel olarak pencerenin altına yerleştirmenize gerek olmadığından, onu nereye koymak istediğinizi düşünebilirsiniz. İşte birkaç ipucu:
Peteklerinizi tercihen duvardan 3 ila 4 santimetre uzağa ve zeminden en az 10 ila 15 santimetre yükseğe kurun.
Petekler sadece işlevsel değil; aynı zamanda estetik bir amaca da hizmet ederler. Peteklerinizin en iyi görseli nerede yarattığını düşünün. Bazı yerlerde petekleriniz tüm dikkatleri üzerine çekerken, bazı yerlerde çevreye uyum sağlar. Seçtiğiniz petek modelinin, koymak istediğiniz yerle eşleştiğinden emin olun.
Yazımızda yer alan hususlar ışığında evinize yeni bir petek almak ya da dekoratif değişiklikler yapmak isterseniz modellerimizi görmenizi öneririz. Tetrad® alüminyum radyatör ürünleri farklı renk ve boyut kombinasyonlarıyla size evinizin herhangi bir noktasına uyum sağlayacak seçenekler sunar. Dikey ve yatay olarak onlarca farklı renk seçeneğinden tercih yapabilirsiniz.
Evimde saç radyatör kalorifer tesistı var mazotlu bürülör ile çalışıyor. Doğal gaz hattı yapılıyor.kombiye geçeceğim. Bu arsda meskende ilave yapacağım. Alt ve üst kat olarak 20 şer m kare salon ve oda ilavesi yapacağım.bu ilaveleri yalıtımlı duvar ve ısı cam sistemi aliminyum cerceveli yapacağım. Mevcut kalr. Tesisatı dışardan döşelidir demir boruludur radyatör giriş ve çıkış bağlantı aralığı 54cm geliyor. Bana ,bu ölçü eninde 2adet ve ayrıca bir adet radyatör ,toplam 3adet gerekecektir. Vanaları ve bağlantı elamanları dahil. Ba bunların fiyat ve teslimi hakkında bilgi verirmisimiz.
Merhaba Ruhi bey, detaylı bilgilendirmeniz için teşekkür ederiz. Müşteri hizmetlerimiz, en kısa sürede, size sorunuz ile ilgili olarak ayrıntılı dönüş yapacaklardır. İyi günler dileriz